Kum-nye


MINDENEK ELŐTT VEDD FIGYELEMBE A FÖOLDALON MEGJELENT SZÖVEGET!!!!

"A kum-nye írott hagyományát a tibeti orvosi könyvekben, valamint az ősi buddhista iratokban, a Vinaja-pitaka (a fegyelem kosra) írásaiban lelhetjük fel. Ezek a szövegek részletesen ismertetik az egykori gyógyeljárásokat, és arra intenek, hogy éljünk összhangban a természet és a mindenség törvényeivel. A kum-nye ilyenformán része annak a spirituális és gyógyító örökségnek, amely a tibeti orvoslást az indiaihoz és a kínaihoz kapcsolja. Ebből az örökségből azóta számos tevékenység nőtt ki, köztük a jóga és az akupunktúra, de az újabb keletű "test-tudat" iskoláknak is ez az alapja.

Tegyük hozzá, hogy a kum-nye itt ismertetett rendszere ízig-vérig modern, amelyet saját tapasztalataimból építettem fel, és a mai világ szükségleteihez igazítottam. Orvosként és lámaként tevékenykedő apám gyermekkoromban Tibetben tanított meg a kum-nye gyakorlataira. A kum-nye nem volt általánosan elterjedt, inkább más gyakorlatok kiegészítőiként alkalmazták. Mestereim a Nying-thig cá-lung (a finomtest energiarendszere) szóbeli bevezető jógahagyományaként oktatták elméleti és gyakorlati alapjait. A mai napig nem rendelkezik rendszerezett leírással, és az én kum-nye gyakorlataim széles korű kísérletezésre adnak lehetősséget." (Tarthang Tulku: Dinamikus nyugalom)

Láthattuk, hogy a kum-nye tibeti jóga mestere, Tarthang Tulku a nying-thig ca-lung jógahagyományhoz sorolta ezt a rendszert. Mi is ez? A nying-thig jelentése a határtalan tér szívlényegisége, és a dzogcsen hagyomány legtitkosabb tanításait sorolják ide, a ca-lung jelentése energiacsatorna-energiaszél. Tehát Tibet dzogcsen hagyományához kapcsolódó rendszer, mely megtanít arra, hogyan legyen életünk minden pillanata jóga, napi huszonnégy órás jóga. A gyakorlatok könnyedek, mert nem a nyakatekert helyzeteken van a hangsúly, hanem a helyzetbe való belelazuláson minden egyes pillanatban, és így belelazulva a helyzetekbe, azonnal tapasztalni tudjuk a bennünk és a világegyetemben áramló energiát.

A kum-nye gyakorlásával kezdetben megérezzük a bennünk rejlő lehetőségeket, s jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A kum-nye középső szintjén, az energiák tapasztalásának növekedésével kezd eltűnni az én és más, a tapasztaló alany és tapasztalt tárgy, a test és az energia, a tudat és a test közötti leválasztottság érzése, és egyre nagyobb harmóniát tapasztalunk miden szinten. A kum-nye legmagasabb, legfinomabb szintjén a teljes kettősségmentes állapotban tapasztaljuk az energiát, létrejön az állandó gyönyörűség érzés. Ebben az állapotban életünk minden kihívását, minden helyzetét könnyedén el tudjuk fogadni, minden állapottal könnyedén tudunk azonosulni. Így válunk valódi jógikká, kik életük minden pillanatában jógáznak, ez a nagy jóga maga az élet, ahogy a haladott kum-nye gyakorlatokat nevezik: a gyönyörteli létezés jógája. 
Ez a kum-nye valódi jelentése is, ahol a szku a buddhatestet jelenti, a mnye az ebben a határtalan buddhatestben történő örökös energiaáramlást. A tibeti szavakat az ejtés könnyebbsége érdekében azonban így terjesztették el a nyugati országokban: kum-nye.