Urgyen Dákini Buddhaföld

Az Urgyen kifejezést a tibetiek négyféle módon használják: Urgyen, Orgyen, Uddijána és Oddijána. Mindegyik kifejezés azonos jelentéssel bír.

Az általános szemlélet szerint Urgyen az a hely, ahonnan a mahasziddhák, a nagy tantrikus mesterek származnak és ahol gyakoroltak, de ezeknek a nagy jógiknak a női társaik a dákinik voltak, akik a világegyetem lényegének energiamegnyilvánulásai. Urgyen fizikai szinten egy Belső-Ázsiai ország volt, Tibettől északnyugat irányba. Vannak a helyre vonatkozó kutatási adatok, Namkhai Norbu Rinpocse határozott véleménye, hogy a fővárosa a mostani Pakisztán területére esett. E helyről származik Garab Dordzse, a tibeti buddhista hagyomány első dzogcsen mestere, és Guru Rinpocse, a guru archetípus, aki a buddhizmust Tibetbe vitte. Ide látogatott tanításokért a mahasziddhák többsége is. E tiszta földről kerültek az első buddhista tantrikus és dzogcsen tanítások Tibetbe. 
A Tibet helyén létező hatalmas államot akkor Sáng-Sungnak nevezték, mely saját kultúrával, vallási hagyományokkal és írással is rendelkezett. Fővárosa a szent Kajlas hegy környékén, a Garuda völgyben volt. Urgyen és Sáng-Sung mellett terült el Sambhala is. Namkhai Norbu Rinpocse szerint a Sambhala fővárosa a mostani Afganisztán területére esett. Urgyen, Sáng-Sung és Sambhala ősi hagyományai keveredtek egymással. Így e három ősi szakrális királyság bizonyos fokig közös kultúrával rendelkezett, ők szakrális erőhelyek a világunkban. Mindez azonban az Urgyen külső megnyilvánulási szintjére vonatkozik.

Belső szinten Urgyen a buddhaenergia, a bölcsességenergia, mely által a buddhaság eléretik. Ezt tekinthetjük egy buddhista "mennyországként" is. Az energiát a tibeti hagyományban általában női alakként ábrázolják, így ez a bölcsessségenergia, mely "megszűli" a buddhát. Ezért is nevezik Urgyent a dákinik (kandrok) tiszta földjének.

Urgyen a legmagasabb szinten azonban a tudatunk természetét jelképezi, az igazságtestet, melyel azonosulva mindig buddhaföldön vagyunk, bármi nyilvánul is meg, hisz e buddhamezőn minden megnyilvánulás eredendően tiszta, önkéntelenül tökéletes és a folyamatos válaszkészség együttérzésével bír. Tehát, ahol pont vagyunk, az az Urgyen a titkos szinten, így ez lehet Budapest is.

2 megjegyzés:

  1. Helóka, most léptem be először a blogodba, jóóóó. Bár igaz nem olvastam még végig (hosszadalmas olvasmány). Egyébként hogy's mint? Aggódnak Érted, senki nem talál. Köszi a Könyvet, igazán tényleg igen nagy megtiszteltetés (Nem adom tovább). Ha úgy érzed, adj hírt magadról. Bár "én" tudom, hogy minden jó, tekintettel arra, hogy nincs remény és félelem. Bán Péter <3

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés