UrgyenUrgyen


(Önéletrajz)


Erdélyben, Székelyudvarhely mellett, Lövétén születtem, és a nyolcvanas években kezdtem érdeklődni a keleti kultúrák iránt, amikor sotokán karatét tanultam.

Láma Ole Nydahlnál vettem menedéket 1990-ben, az ő útmutatásai alapján kezdtem gyakorolni a kagyü tibeti buddhista hagyomány előkészítő gyakorlatait.

Első fontos mesteremnek Láma Ngawangot tekintem, akivel a tari meditációs központban 1994-1995-ben tizennyolc hónapos elvonulást végeztem. Ez egy láma-képző hároméves elvonulás része volt. Az elvonulás másik vezetője Láma Csöpel volt, akivel azóta is kapcsolatban vagyok. Itt a kagyü hagyomány gyakorlatait végeztük: hagyományos előkészítőket (ngöndro) és fő gyakorlatokat.Trogava Rinpocseval 1994-ben
 

1994. őszén


Ezután, 1995-ben kerültem közelebbi viszonyba XI. Tarab Tulku Rinpocsével, akinek később a magyarországi képviselője lettem, mivel hét éven keresztül – a  Magyarországi Nyingmapa Közösséggel és  A Tan Kapuja Buddhista Főiskolával együttműködve – az általa alapított Magyarországi Tarab Intézet vezetője voltam, mely a Nemzetközi Tarab Intézet magyarországi fiókja volt. Nála végeztem el Stockholmban a hároméves „Egység a kettősségben buddhista filozófia és pszichológia, a tudat és a jelenségek gyakorlati tudománya” képzést. Tarab Rinpocse e rendszerével teljes átlátást akart biztosítani tanítványainak, hogy önállóan tudják járni és tanítani a spirituális utat, esetleg gyógyítani is. Tehát, Tarab Rinpocse hatalmazott fel a dharma tanítására, és hét évig az ő energiagyakorlatait, álomjógát, tibeti kum-nye jógát, valamint Tara, Guru Rinpocse és Csö meditációit oktattam a Buddhista főiskolán.  
XI. Tarab Tulku Rinpocsevel Felvidéken, Andodban, 2002.

1996-ban három hónapos zarándokútra mentem Indiába a tibeti nagykövet ajánlólevelével, s ott számos nagymestertől kaptam beavatásokat és tanításokat. Itt e zarándokútnak két fő állomását említem: találkozásom Őszentségével a Dalai Lámával és hogy részt vettem Bokár Rinpocse egy hetes Kalacsakra beavatásán és szertartásán. Bokár Rinpocse a kagyü hagyomány fő elvonulásmestere volt.
1997-ben ismerkedtem meg Keith Dowmannel, a Nepálban élő angol mesterrel, akit máig az első és legfontosabb dzogcsenmesteremnek tartok, akinek ismeretségünk óta részt veszek az évente tartott elvonulásain. Keith manapság már szerte a világon tanítja a dzogcsent és fordítja a lényegi útmutatásokat, mely a dzogcsen legtisztább, egyszerű és ősi szemléletét tükrözi, korunk felfogásának megfelelően és alkalmazhatóan, amit Ő ezért "radikális dzogcsennek" nevez.
1998-tól kezdődően Erdélyben és Felvidéken is tanítok buddhizmust.
2000-ben meghívtuk osztrák barátunkat, Oliver Leichet, a Nemzetközi Dzogcsen Közösség tagját, aki dzogcsen hagyományhoz kapcsolódó jantra-jógát (trulkhor tibeti jóga) tanított, majd – az ő javaslatára – vezetésemmel egy csoport – 13 ember – Merigárba (Olaszországba) utazott Csögyal Namkhai Norbu Rinpocse egyhetes elvonulására. E csoport lett a ma is működő Magyarországi Dzogcsen Közösség magja. Csögyal Namkhai Norbu Rinpocset tekintem egyik dzogcsenmesteremnek, az aktuális tanítómnak, ezért nemzetközi közösségének tagja vagyok.
 Csögyal Namkhai Norbu Rinpocsevel Budapesten, 2002


2000-ben akkori tanítványommal, Deák Jánossal kísértük végig Őszentsége a Dalai Láma egyhetes magyarországi útját, melyről videofilmet készítettünk.


2003-ban meghívtuk Láma John Myrdin Reynolds Vadzsranathát, aki, azóta is rendszeresen jár Magyarországra, tanít és elvonulásokat tart a Sambhala Tibet Központ szervezésében.

2004-ben részt vettem Tenzin Wangyal Rinpocse amszterdami elvonulásán.

Időközben könyveket, füzeteket fordítottam és írtam.

Évek során részt vettem olyan mesterek beavatásain, tanításain, mint Őszentsége Szakja Trizin Rinpocse (szakja hagyomány feje), Beru Khjence Rinpocse (kagyü nagymester), Gyalcab Rinpocse (kagyü nagymester), Khamtrul Rinpocse (nyingma nagymester, Őszentsége a Dalai Láma fő tanácsadója volt, és nagy gyógyító, látó), és több tanítást kaptam Trogava Rinpocsetől, az akkori fő tibeti gyógyító lámától, és IX. Halha Dzsebcündamba Bogdo Gegen Rinpocsetől, a mongol buddhista hagyomány fő lámájától.

2006 óta új kiadvány-sorozatot jelentetünk meg Kandro társammal együtt, Dákini-füzetek, Dákini-sorozat néven, melynek idáig nyolc kötete jelent meg. E füzetek összefüggésben vannak az általunk gyakorolt és tanított szemléletekkel, gyakorlatokkal, ahogy mi látjuk a tibeti hagyományt, a nagymesterek tanításai alapján. E sorozat készítésekor segítségünkre vannak Kovács Endre és Kósa Dániel barátaink.

Lefordítottuk, majd 2009 júliusában kiadtuk Őszentsége a Dalai Láma dzogcsenről szóló művét.

Összeállítottam a Tiszta Fény Jógája rendszert a fenti mesterek tanításai alapján, a dzogcsen hagyomány szemléletére alapozva, a városi jógik igényeinek megfelelően. Erről a rendszerről jelentettük meg 2011 decemberében könyvünket, melynek címe A Tiszta Fény: a tibeti jóga és meditáció kézikönyve.

 Kandro és Urgyen A Tiszta Fény könyvbemutatóján, 2011 ősz

 
Az utóbbi tíz évben meditációkat és jógát oktattam a Sambhala Tibet Központban.
  


Marosvásárhely - Tibet Napok 2012. tavasz


Marosvásárhely - A mahamudra és dzogcsen egysége, 2012. nyár


Dzogcsen táborban, Marosbisztra, Erdély, 2012. ősz 

Meditációs kuckónkban, a Körösi Csoma Sándor Egyetem egészségfilozófiai szakán és meghívásra különböző központokban, rendezvényeken tanítok tibeti kum-nye jógát, meditációt, energiagyógyítást a dzogcsen hagyomány szellemében, valamint igény esetén háromféle tibeti jóslást is végzek. 

2014 őszétől a Sambhala Tibet Központ munkatársaként újraindítottam az alany és tárgy, a test és tudat, a test és az energia kettősségmentességén alapuló Egység a Kettősségben rendszer dzogcsen szemléletű oktatását.
Marosvásárhely, 2015. április 18.

2016 januárjától a Sambhala Tibet Központban, a Mantra Magyarország Buddhista Egyháznál rendszeresen tanítja a Tiszta Fény Jógáját, melyről az általa írt könyv is szól. A Gádor Borozóban is rendszeres programokat tart. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése